ŽELJKO GOLDAŠIĆ I JOSIP MARTINOVIĆ DRŽAVNI PRVACI U ORANJU

Objavljeno: 19.10.2023, autor sunset

ŽELJKO GOLDAŠIĆ I JOSIP MARTINOVIĆ DRŽAVNI PRVACI U ORANJU

Poreč je jučer, 30. rujna 2023. godine bio domaćin najboljim oračima Hrvatske u sklopu 19. državnog natjecanja u oranju.

Natjecanje su organizirali Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Istarska županija, Grad Poreč i Ministarstvo poljoprivrede.

 

Državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak naglasio je kako je ova godina veliki izazov za poljoprivredu i hrvatske poljoprivrednike, puna nepogoda i tržišnih poremećaja. „Ministarstvo poljoprivrede reagira pravovremeno svojim mjerama prema poljoprivrednicima. Ljubav i tradicija prema zemlji okupila nas je ove godine u Istri gdje slavimo poljoprivredu kroz natjecanje u oranju, koja je postala vodeća ruralna manifestacija u Hrvatskoj“, istaknuo je Majdak.

 

„Iako nisam znao da natjecateljsko oranje ima toliko elemenata ocjenjivanja, svjestan sam važnosti samog oranja u poljoprivredi i ponosan sam na sve naše poljoprivrednike. Tu su i naši brojni istarski poljoprivredni proizvodi i naš boškarin koji predstavljaju simbol Istre u zemlji i u svijetu“, rekao je župan Istarske županije Boris Miletić.

 

Gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić istaknuo je kako je ponosan ne samo na gradski turizam, gospodarstvo i sport, već i na poljoprivredu koju njeguju u ovom kraju. „Uz brojne poljoprivredne manifestacije, poljoprivredne škole i institute, te mnoga ulaganja u poljoprivredu, čast nam je da smo mogli ugostiti državno natjecanje u oranju“, kazao je Peršurić.

 

„Natjecanja kod nas i u svijetu su prije svega simbol za obitelj, prijateljstvo i druženje. Oračka udruženja su velika zajednica koja stvara mali krug velikih ljudi. Iskustvo sudjelovanja na Svjetskom natjecanju oračima donosi nove vidike, poznanstva, znanja i želje te potiče vrijednosti koje trebamo njegovati“, istaknula je predsjednica HUONO-a Morana Tomičić.

 

Natjecalo se 24 orača - 12 u kategoriji plugova ravnjaka i 12 u kategoriji plugova premetnjaka.

 

Prvo mjesto u kategoriji ravnjaka osvojio je Željko Goldašić iz Karlovačke županije. Drugo mjesto pripalo je Davidu Aleksi iz Vukovarsko-srijemske, a treće Mihaelu Sklizoviću iz Osječko-baranjske županije.

 

Prvo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Josip Martinović iz Koprivničko-križevačke županije. Drugo mjesto pripalo je Domagoju Vuku iz Krapinsko-zagorske, a treće Goranu Šebalju iz Virovitičko-podravske županije.

Pobjednik natjecanja iz svake kategorije ostvario je pravo sudjelovanja na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Estoniji.

 

Ekipno je pobijedila Koprivničko-križevačka županija.

 

Natjecatelje i njihovo oranje ocjenili su certificirani suci koji sagledavaju više parametara. Svaka županijska udruga imenuje po dva iskusna i stručna suca sposobna pratiti orače kao treneri. Prilikom ocjenjivanja se ne ocjenjuje brzina nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju sljedeće elemente: otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac. Natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization).