Povijest sudjelovanja ekipa RH na svjetskim natjecanjima u oranju

U rujnu 2004. godine Hrvatska je primljena u članstvo Svjetske oračke organizacije (WPO - World Ploughing Organisation), čime je stekla pravo da dva prvoplasirana natjecatelja na državnom natjecanju sudjeluju na svjetskom natjecanju u oranju.

 

52. Svjetsko natjecanje orača, Prag, Republika Češka, 09.-19. rujna 2005.

53. Svjetsko natjecanje orača, Tullow-Carlow, Republika Irska, 22.9.-2.10. 2006.

54. Svjetsko natjecanje orača, Kaunas, Litva, 14.-15. rujna 2007.

55. Svjetsko natjecanje orača, Grefenegg, Republika Austrija, 15.-16. kolovoza 2008.

56. Svjetsko natjecanje orača, Moravske Toplice-Tešanovci, Republika Slovenija, 4.-5. rujna 2009.

57. Svjetsko natjecanje orača, Methven, Novi Zeland, 15.-18. travanj 2010.

58. Svjetsko natjecanje orača, Lindevad, Švedska, 13.-14. svibnja 2011.

 

Svake godine našu reprezentaciju orača podržava promidžbena i navijačka skupina. I prošle je godine, na do sada najudaljenijoj destinaciji (cca 20 000 km udaljenoj od Hrvatske) predsjednik HUONO-a, dr. sc. Ivan Katalinić uz još desetak hrvatskih navijača podržalo naše orače. Intenzivna promidžba Republike Hrvarske, kao domaćina 59. Svjetskog natjecanja počela je u nama susjednoj Sloveniji, 2009. godine. Naša je ekipe od samog početka prepoznatljiva na svakom svjetskom natjecanju po uspješnoj promociji turizma i poljoprivrede Hrvatske u svijetu. Upravo zahvaljujući tome, ali i aktivnosti i radu predstavnika Republike Hrvatske u WPO-u, Tugomira Majdaka, Republika Hrvatska je kao jedna od najmlađih članica WPO-a dobila priliku i čast da organizira 59. svjetskog natjecanja orača u Biogradu na Moru. Tako je i mramorna ploča sa natpisom ''New Zealand'' koja će biti ugrađena u spomenik u Hrvatkoj 2012. godine kao prva stigla sa našom ekipom u Hrvatsku. U svrhu promocije 59. natjecanja u Biogradu na Moru 2012. godine zainteresiranim sudionicima je tijekom dva dana natjecanja podijeljeno pregršt promotivnog materijala (Hrvatska, Biograd na Moru, brošura HUONO-a) i suvenira, koji su uz veliko zanimanje najavili svoj dolazak u Hrvatsku.

 

 

 

 

 

 

 

Ove godine, u Švedskoj, Republiku Hrvatsku predstavila je Hrvatska gospodarska komora izložbom Be CROative. Turistička zajednica Biograda na Moru predstavila je sam grad Grad Biograd na Moru, a HUONO je predstavio desetodnevni  plan događanja tijekom 59. svjetskog natjecanja u oranju. Obilje promotivnih materijala koji su podijeljeni posjetiteljima, ali i prepoznatljiva navijačka skupina opremljena hrvatskim kapama kao i zadarska klapa Lanterna koja je bila prisutna na oba dana samog natjecanja, ali i na svečanoj večeri na kojoj je prezentirana Republika Hrvatska kao domaćin, suveniri, bademi i smokve privukli su pozornost svakog posjetitelja.

 

Državni tajnik Stjepan Mikolčić na samom je svečanom otvorenju 58. Svjetskog natjecanja u oranju, predstavio Republiku Hrvatsku kao domaćina 59. Svjetskog natjecanja u oranju, ali i naše gospodarstvo i poljoprivredu.