Od osnovne obrade tla sve počinje, a o oranju svakako ovisi kvaliteta pripreme za sjetvu/sadnju, čuvanje vlage, fizikalno-kemijski uvjeti, također i troškovi za pripremu, a time oranje utječe i na konačni učinak - dobrim oranjem stvaraju se najbolji uvjeti za kasniju proizvodnju. Otkriće pluga izazvalo je "revoluciju", kojom su udareni temelji modernoga bilinogojstva, a oranje ne gubi ni danas na važnosti.

Razvoj tehnologije od poljoprivrednika traži obrazovanje u ovladavanju novim tehnikama, da bi mogli iskoristiti sve prednosti traktora kao stroja i pluga kao oruđa. Iako mnogo poljoprivrednika misli da je oranje jednostavna radnja, velike su razlike u tom postupku. Sudjelovanje na ovakvim natjecanjima može donijeti nova znanja i motivaciju za veću, bolju i kvalitetniju proizvodnju.

Svjetska oračka organizacija - World Ploughing Organization (WPO) pokrenula je davne 1953. godine prvo organizirano natjecanje. Od tada se svake godine bilježi sve veći interes za sudjelovanjem, posebice poljoprivredno razvijenih zemalja. Natjecanje se svake godine održava u drugoj zemlji. Osnovana je još davne 1952. godine u Engleskoj. Ciljevi organizacije jesu očuvanje i unapređenje vještine oranja, promoviranje svjetskih natjecanja u oranju, razvoj i primjena novih tehničkih dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji te poticanje prijateljstva i razumijevanja između ljudi širom svijeta. Danas je WPO ugledna i priznata organizacija koja je djelovanjem postigla dobre rezultate glede priznanja važnosti i podizanja kvalitete oranja. I Republika Hrvatska od 4. rujna 2004. službeno je postala 30-tom članicom te važne svjetske organizacije.

Zahtjev za članstvo visokim predstavnicima Glavnog Odbora WPO-a: predsjedniku Ianu Blairu iz Novog Zelanda, potpredsjedniku Michaelu Deimelu iz Austrije, zamjeniku potpredsjednika Robertu Brownu iz Kanade, generalnom tajniku Carlu Allesu iz Danske i zamjeniku generalnog tajnika Hansu Spiekeru iz Nizozemske predala je hrvatska delegacija tijekom održavanja 51. svjetskog natjecanja u oranju u Sjevernoj Irskoj. Članovi delegacije dr. sc. Ivan Katalinić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPSS-a), Tatjana Borbaš, stručni suradnik u HZPSS-u, i Zoran Starešina, savjetnik u Hrvatskom poljoprivrednom zadružnom savezu (HPZS) zahtjev su predali u ime Hrvatskog odbora za natjecanje orača, koji je tada djelovao u sklopu HZPSS-a. Predstavnici Glavnog Odbora WPO-a zahtjev su jednoglasno prihvatili. Članstvo u toj priznatoj svjetskoj organizaciji rezultat je velikog truda i zalaganja djelatnika Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu i Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza.

Od 2005. godine natjecateljska ekipa iz Republike Hrvatske ravnopravno sudjeluje na svjetskim natjecanjima u obje natjecteljske kategorije (plug ravnjak i premetnjak). Na 56. svjetskom natjecanju u Sloveniji, Tugomir Majdak izabran je za potpredsjednika WPO-a, a predstavnik Kanade, Robert Brown, za zamjenika potpredsjednika WPO-a na mandat od tri godine. Također je izabran i za jednog od ukupno 9 glavnih sudaca.

Odlukom Glavnog odbora Svjetske oračke organizacije (WPO) Republika Hrvatska izabrana je za domaćina 59. svjetskog natjecanja u oranju 2012. godine. Velika je čast, ali i odgovornost što smo kao vrlo mlada članica u WPO-u izabrani za domaćina jednog ovakvog natjecanja. Organizacija svjetskog natjecanja Republici Hrvatskoj pruža iznimnu priliku promoviranja poljoprivrede i turizma.

U veljači 2011. godine osnovan je Organizacijski odbor 59. svjetskog natjecanja u oranju 2012. godine u Republici Hrvatskoj, koji ima dvadeset članova. Prva sjednica održana je 15. veljače 2011. u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Svaki član Organizacijskog odbora ujedno je i voditelj radne skupine zadužene za dio priprema u organizaciji natjecanja.