Saša Višak i Zoran Piskać državni prvaci u oranju

Objavljeno: 10.10.2022, autor sunset

Saša Višak i Zoran Piskać državni prvaci u oranju

Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Grad Prelog i Ministarstvo poljoprivrede organizirali su 18. državno natjecanje u oranju koje se održalo u Prelogu. „Nakon tri godine, ponovno smo se okupili na najvažnijoj poljoprivrednoj manifestaciji. Danas su ovdje mladi i iskusni orači, koji su jedni drugima jaka konkurencija na današnjem državnom natjecanju. Ministarstvo i Vlada RH podržavaju ovu, županijske i svjetsku manifestaciju jer smo svjesni njenog doprinosa u okviru poljoprivrede i proizvodnji hrane, te značaju agrotehnike kako nacionalno, tako i u Europi i globalno“, rekao je državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

„Danas su sa nama oni koji su zaslužni za proizvodnju hrane i razvoj poljoprivrede, važna karika u razvoju cijelog gospodarstva. Drago mi je da je ova manifestacija doživjela punoljetnost i nadam se da će se nastaviti u još većem izdanju“, kazao je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

„Drago mi je da ste danas u našem gradu iz kojeg ćete ponijeti lijepe uspomene. Nadam se da ćemo imati prilike ponovno organizirati ovu manifestaciju“, istaknuo je Ljubomir Kolarek gradonačelnik Grada Preloga.

 

Zamjenik predsjednice HUONO-a Siniša Hrgović zahvalio je Ministarstvu na podršci i pomoći u organizaciji te Gradu i suorganizatorima na  prihvaćanju domaćinstva i svoj potpori koju su pružili. „Nakon pauze zbog pandemije, HUONO kao krovna oračka udruga nastavlja tradiciju organizacije državnih natjecanja. Pobjednike čeka nastup sljedeće godine na 68. Svjetskom natjecanju gdje će odmjeriti snage i znanje sa natjecateljima iz 30-tak zemalja članica.“ Najavio je kako bi se 2028. Svjetsko natjecanje ponovno trebalo održati u Hrvatskoj.

Natjecanje su posjetili kolege iz slovenske oračke udruge čiji je predstavnik Igor Pate ove godine u Irskoj na Svjetskom natjecanju osvojio treće mjesto. „Prijatelji smo HUONO-a od nastupa u Biogradu 2012. godine i od tada se uzajamno posjećujemo na natjecanjima i sudjelujemo na svjetskim. Ovo je prilika za razmjenu iskustava i dobrih praksi, ali i druženje jer smo svi kao jedna velika obitelj“, rekao je Marjan Kardinar, predsjednik Slovenske organizacije orača i načelnik Općine Dobrovnik.

Na 18. natjecanju nastupilo je 27 orača  - 14 u kategoriji plugova ravnjaka i 13 u kategoriji plugova premetnjaka.

Prvo mjesto u kategoriji ravnjaka osvojio je Saša Višak iz Koprivničko-križevačke županije. Drugo mjesto pripalo je Mihaelu Sklizoviću iz Osječko-baranjske, a treće Željku Goldašiću iz Karlovačke županije.

Prvo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Zoran Piskać iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Drugo mjesto pripalo je Josipu Martinoviću iz Koprivničko-križevačke, a treće Mateju Vuksanoviću iz Brodsko-posavske županije.

Pobjednik natjecanja iz svake kategorije ostvario je pravo sudjelovanja na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Estoniji.

Ekipno je pobijedila Koprivničko-križevačka županija.

Najstariji orač bio je Željko Šebalj iz Virovitičko-podravske županije, najmlađi David Aleksa iz Vukovarsko-srijemske županije, a najsimpatičniji po izboru ženskih osoba od strane organizatora bio je Mihael Sklizović iz Osječko-baranjske županije.

Natjecatelje i njihovo oranje ocjenjuju certificirani suci koji sagledavaju više parametara. Svaka županijska udruga imenuje po dva iskusna i stručna suca sposobna pratiti orače kao treneri. Prilikom ocjenjivanja se ne ocjenjuje brzina nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju sljedeće elemente: otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac. Natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization).